Bergsprängarsonen som blev fiberexpert

Det kunde ha blivit ett liv i familjens bergsprängarfirma. Istället valde Sten Olofsson Televerket på 1970-talet och när han nu klivit in i rollen som projektledare på Reaxcer Entreprenad gör han det med över 20 års erfarenhet av fiber.

Sten Olofsson växte upp i Fåker med sina fem bröder. Som sladdbarn var karriärvalet friare än för hans bröder och han började arbeta på Televerket.

– Jag kom in där av en slump och det var redan på den tiden då man ringde på blanktråd.  Jag började i förrådet och sen blev det kabel-tv innan jag började som linjekille, säger Sten Olofsson.

Fiberexpert

Televerket blev Telia och på 1990-talet påbörjade de flera stora fiberläggningsprojekt runt om i landet. Sten Olofsson blev fiberskarvare, ett högteknologiskt finlirsjobb där närmare 200 fiber ska svetsas samman i varje skarv och sedan testas så att kapaciteten är densamma. Från början arbetade han i Jämtland och Västernorrland, men snart blev hela landet hans arbetsplats.

– Vi var nästan som några rallare som åkte runt och skarvade fiber. Det var otroligt lärorikt, men när jag gjort det några år ringde jag chefen och sa att jag ville prova på något nytt.

Då blev han erbjuden att ta över som projektledare för fiberskarvandet i Scandinavian Ring, ett gigantiskt bredbandsprojekt som kopplade samman Köpenhamn, Oslo, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det var ett stort arbetsområde och jag hade gubbar som jobbade överallt. Jag hade ingen utbildning, men det handlar om att leda folk, det är det som är det viktiga. Men det var ett riktigt elddop.

”Jag bestämde mig direkt”

Sedan 2004 har han främst arbetat som projektledare. Närmast kommer han från BTEA där han jobbat med bredbandsutbyggnaden i Bergs kommun. Men när Berg sålde nätet till IP-Only valde han att gå vidare.

– Jag såg fram emot att ha en helt ledig sommar, men då ringde Jocke.

Jocke är Joacim Nilsson som är affärsområdeschef på Reaxcer Entreprenad. Med den stora efterfrågan på fiberutbyggnad behövde han en erfaren projektledare.

– Han berättade att de hade gjort lite fiber, ”men problemet är att vi inte kan något om fiber, det är där du kommer in” sa han. Då behövde jag inte ens fundera, jag bestämde mig direkt.

För Joacim Nilsson var det en fullträff.

– Det första vi gjorde var att åka ner till Sundsvall för att skriva på papperna för ett nytt projekt och eftersom Sten kan allt och känner alla så kunde jag bara luta mig tillbaka och lyssna. Det är fantastiskt att få in den kunskapen och erfarenheten, säger Joacim Nilsson.

”Känns som hemma”

Även om Sten Olofsson aldrig släppt kärleken till fiberskarvande, ett jobb han säger att han aldrig tröttnar på, så är det projektens helhet som nu står i fokus. Och hans recept för framgång är enkelt; fråga och lyssna till de som utför uppgifterna.

–Det ska fungera för alla, det är inte bara att gräva ner slangarna. Jag kan inte bara tänka på mitt jobb, det gäller att sy ihop allting. Det är där jag känner mig mest hemma. Här på Reaxcer har vi de som kan det här med grävning. Tillsammans blir vi ett bra team.

Har du någonsin ångrat att du inte satsade på bergsprängningen istället?

– Nej, jag var sladdbarn och tänkte aldrig i banorna att ta över firman. Jag ville ut och vidga vyerna. Men nu är man ändå tillbaka lite i entreprenörsbranschen, det känns som hemma, säger Sten Olofsson.

Sten Olofsson

Sten Olofsson

Projektledare Entreprenad

 

Fler nyheter

Se fler nyheter i Reaxcers nyhetsarkiv.

Har du frågor?

Kontakta huvudkontoret i Östersund

Cookieinställningar

Internetmedia  |  Site Server CMS  |  Trampolin PR