”Kontoret är ett otroligt stöd”

Nordqvist Åkeri i Mörsil drivs av Marcus Nordqvist, som är tredje generationen åkare i familjeföretaget.

– Farfar började 1935 med att köra svagdricka åt bryggeriet han jobbade på innan. Sen när det blev krig tog kronan över hans lastbil, då köpte han en till och började köra i skogen, berättar Marcus Nordqvist om åkeriet som löst västjämtarnas transport- och grävbehov i över 80 år.

– Farsan var bara runt tolv-tretton när han började i företaget, han och min farbror var mer inne på maskiner och satsade på bandtraktorer. De var med och byggde Håckren-magasinet.

Familj av företagare

Idag är det Marcus som driver åkeriet med två anställda, två lastbilar och några grävmaskiner. Brodern Mikael har tagit över mammans handelsträdgård i Ocke, men kan hoppa in och hjälpa till när det kör ihop sig. En familj av företagare som är vana att hugga i när det krävs.

– Ja, det kan bli många timmar ibland, säger Marcus. Men jag kan å andra sidan styra min tid och vara ledig i perioder. Och jag har otroligt bra anställda, de får stort ansvar – jag vill att de ska fatta sina beslut och vara delaktiga. Det funkar jättebra.

Tittar man tillbaka några år hade bolaget hela tiotalet anställda och fler fordon än idag. Men att verksamheten minskat i omfång är bara positivt, menar Marcus.

– Nu har jag hittat den perfekta balansen. För fem-sex år sen var det mer jobb, folk var sjuka och man fick hoppa in på kort varsel. Även om vi sålde mer, så var det mer slit och mindre netto.

Viktigt att ge och ta

Samarbetet med Reaxcer går långt tillbaka; farfadern var med och startade Lastbilscentralen i Järpen, en föregångare till ett av bolagen som bildade Reaxcer.

– På den vägen är det, vi har varit trogna i alla år.

Idag får Nordqvists ungefär hälften av sina jobb via Reaxcer, resten drar åkeriet in på egen hand. Marcus fakturerar även dem via Reaxcer:

– Det är viktigt att ”ge och ta”, tycker jag, och jag vill ge tillbaka. Plus att det är bra att kunna bolla med dem på Åre-kontoret när jag räknar på ett jobb.

– Dessutom är det en trygghet. Säg att det blir tjafs kring betalningen på ett jobb, då är kontoret ett otroligt bra stöd och hjälper till att lösa problem.

Gruset en nyckeltillgång

En annan praktisk sida i delägarskapet, förklarar Marcus, är att det ger tillgång till Reaxcers grustäkter.

– Utan gruset kan jag inte utföra mina jobb, man kan ju inte frakta grus hur långt som helst – det är en fråga om både kostnad och miljö. Så det är en förutsättning för att jag ska kunna jobba med det jag gör.

 

Fler nyheter

Se fler nyheter i Reaxcers nyhetsarkiv.

Har du frågor?

Kontakta huvudkontoret i Östersund

Cookieinställningar

Internetmedia  |  Site Server CMS  |  Trampolin PR