”Ett litet åkeri blir stort i Reaxcer”

Det började med häst i skogen men idag är Bröderna Zakrissons Åkeri ett renodlat anläggningsåkeri. Jonas Zakrisson är fjärde generationen i det jämtländska familjeföretaget.

Det är tidig förmiddag och Jonas Zakrisson är väg hem till Klövsjö. Morgonen har inneburit ett besök i Brunflo, där Svevia har ett testlabb för kvalitetskontroll av grus.

– Allt grus som säljs i Sverige ska CE-märkas och kvalitetssäkras var femte produktionsdag. Så idag har jag kört grusprover till Brunflo, säger Jonas Zakrisson.

Grus och sten är grunden

Försäljning och transporter av ballastmaterial är kärnan i Zakrissons verksamhet. Företaget har en egen bergtäkt mellan Klövsjö och Storhogna och levererar grus till husgrunder, vägar med mera. Vintertid blir det mycket plogning, både åt privatpersoner och skogsbolag.

– Säkert 80 procent av det vi gör är kopplat till turismen. De senaste 15 åren har det exploaterats många nya områden här uppe så vi har haft att göra. Det är smått overkligt faktiskt, sedan 2003 har det bara gått uppåt.

Bröderna som nämns i firmanamnet är Jonas farfar och hans bror. De köpte sin första lastbil 1938.

– Men egentligen var det min farfarsfar som startade, han hade ett häståkeri och arbetade i skogen. Exakt när han drog igång är lite oklart – den äldsta kassabok jag hittat är från 1942, berättar Jonas.

Lång historia inom Reaxcer

Tre generationer Zakrissöner senare har åkeriet sex anställda, fyra hjullastare och tre anläggningsbilar. Även pappa Björn Zakrisson är aktiv i företaget. Dessutom finns den redan nämnda grustäkten och ett ”basecamp med garage” mitt i Klövsjö by. En stabil verksamhet som också har en lång historia som Reaxcerbolag:

– Det började redan när Åsarnas lastbilscentral grundades 1958. Där var vi med till början av 2000-talet då Härjelast bildades, som sen var med och bildade Reaxcer.

Det har varit naturligt att följa med i dessa övergångar, konstaterar Jonas Zakrisson, som bara ser fördelar med delägarskapet.

– Ett litet åkeri blir stort i Reaxcer. Vi får tillgång till säljkontakter och faktureringssystem som vi inte har själva. För mig är det också en stor grej att vi minskar kreditrisken, som litet bolag är vi jättekänsliga för kundförluster. Plus att vi får hjälp med att räkna på jobb. Så vi kan arbeta på med vårt!

Stöd och kunskap från kontoret

Han förklarar att han får mycket stöd från Reaxcer-kontoret i Åsarna, som är hans hemmakontor. Det kan handla om att ta reda på saker, till exempel inom kvalitet eller miljö. Ett sätt att hålla sig à jour med utvecklingen i branschen.

– Det är det här moderna arbetssättet; att jobba med KMA som blir allt viktigare. Genom att Reaxcer gör det blir det en öppning även för mig, jag får tillgång till jobb för till exempel statliga bolag eller de stora byggbolagen.

Just idag är den här typen av uppdrag inte en så stor del i Zakrissons orderbok. Men det kan ju komma att ändras, funderar han:

– Vår huvudgrej är grus till privatpersoner. Men en dag kanske det inte byggs lika här mycket här uppe, och då är det en trygghet att ha olika typer av uppdragsgivare.

 

Fler nyheter

Se fler nyheter i Reaxcers nyhetsarkiv.

Har du frågor?

Kontakta huvudkontoret i Östersund

Cookieinställningar

Internetmedia  |  Site Server CMS  |  Trampolin PR