Avfallssortering en självklarhet – ner till minsta grej

Byggskrot, trädgårdsavfall eller några kubik hästgödsel som ska bort – för transportledaren Ulf Jordahl på Reaxcer Miljö liknar ingen dag en annan. Med 40 år i branschen ser han till att återvinning fungerar och avfall hamnar rätt.

– Jag tar emot beställningar från hela länet, uppdragsgivare som behöver en container för att samla ihop och frakta bort avfall. Medvetenheten är större idag: förut beställde man en container där man la allt – idag har man ofta fem eller sex containrar och sorterar, säger Ulf Jordahl.

Att kalla Ulf för veteran är ingen överdrift. Han började köra avfall 1979 åt Jämtfrakt, en föregångare till Reaxcer. När åkeriet han jobbade för köptes av Curt Sillströms Åkeri följde han med. Östersund har hela tiden varit hans hemmabas, med undantag för ett par år i Örnsköldsvik där en av sönerna spelade hockey.

Efter många år i lastbil klev han över till transportledning, och det är den rollen han har på Reaxer Miljö.

– Det är Reaxcers nyaste affärsområde och vi är fortfarande under uppstart. Verksamheten växer och det gäller att skynda lagom. Just nu har vi faktiskt inte många containrar lediga.

Förfrågningarna kommer från olika håll, berättar Ulf. Bland kunderna finns många byggfirmor som behöver sortera material vid renoveringar. Men det är också en del privatpersoner. En styrka hos Reaxcer är lokal närvaro genom delägare över hela länet, vilket ger närhet till kunderna och att transportsträckorna kan hållas nere.

– Det roligaste med mitt jobb är att det är så varierande, jag vet aldrig vad dagen ska bjuda på. Utmaningen är att hitta bra lösningar – som häromdagen, när jag fick en fråga om att frakta bort hästgödsel. Då gäller det att ta reda på var man närmast hittar någon som tar emot så’nt.

Under sina år i branschen har Ulf Jordahl sett reglerna för avfallshantering skärpas och bli mer noggranna.

– När jag började köra tippade man bara allt i en stor hög. Idag sorteras allt ner till minsta grej, och det kommer ofta nya regler. Det är bra, sortering är en självklarhet idag.

På frågan om det är svårt att hålla sig à jour med utvecklingen svarar han:

– Jag har ju hållit på länge så jag vet ofta vem jag ska kontakta. Och det finns stor kompetens i miljöfrågor bland mina kollegor här i huset, så jag har bra stöd när det dyker upp svåra frågor.

 

Fler nyheter

Se fler nyheter i Reaxcers nyhetsarkiv.

Har du frågor?

Kontakta huvudkontoret i Östersund

Cookieinställningar

Internetmedia  |  Site Server CMS  |  Trampolin PR